Projekt FOODMISSION zainaugurowany

Projekt FOODMISSION zainaugurowany

W dniach 14-16 stycznia 2025 r. w Bergen w Norwegii reprezentantki Centrum Rozwiązań Systemowych, Michalina Kułakowska i Sofia Ruiz Vasquez, wzięły udział w spotkaniu inaugurującym projekt FOODMISSION. Jak zauważyła koordynatorka projektu z Western Norway University of Applied Sciences, Natalia Mæhle, założeniem inicjatywy jest zapoczątkowanie oddolnej – zarządzanej przez obywateli – transformacji systemu żywnościowego.

„Pomimo licznych inicjatyw i kampanii informacyjnych, obecne wzorce konsumpcji żywności pozostają niezrównoważone zarówno z punktu widzenia zdrowia ludzkiego jak i środowiska naturalnego. Każdy obywatel powinien mieć dostęp do wiedzy o tym, jak ograniczyć marnotrastwo żywności i jak podejmować świadome, zdrowe i zrównoważone decyzje żywnościowe” – ogłosiła prof. Mæhle.

Projekt FOODMISSIN obrał za cel zaangażowanie obywateli w różnorodne działania, także takie o charakterze grywalizacyjnym. W ramach projektu powstanie wirtualna platforma, która łączyć będzie treści edukacyjne z zadaniami, których celem będzie zmotywować uczestników projektu do krytycznej refleksji i podjęcia działań na rzecz m.in. minimalizacji marnotrawstwa żywności i odpowiedzialnych zakupów. Uczestnicy projektu zostaną przydzieleni do zlokalizowanych w krajach partnerskich “Laboratoriów Transformacji” (Transformation Labs), gdzie wpólnie pracować będą nad realizacją platformy oraz innych kluczowych rezultatów projektu.

Uczestnicy spotkania inagurującego projekt FOODMISSION to reprezentanci różnych 8 krajów europejskich. Wśród partnerów  znalazły się cztery uniwersytety, dwa MŚP, jedno krajowe stowarzyszenie konsumenckie, przedstawiciel sektora detalicznego, organizacja zajmująca się nauką społeczną i wdrażaniem polityk oraz grupę interesu skupiającą przedsiębiorstwa rolne i spożywcze. 

Projekt  potrwa 3 lata i 6 miesięcy.

SHARE IT: