Prezentacja Food Alert dla EFSCM: wnioski i spostrzeżenia
Prezentacja Food Alert dla EFSCM: wnioski i spostrzeżenia
W kwietniu Dyrektor Naukowy Centrum Rozwiązań Systemowych, Piotr Magnuszewski, wraz z Chrisem Hegadornem (SciencesPo) oraz Kristen Sukalac (Prospero & Partners), mieli okazję przedstawić metodologię Food Alert grupie ekspertów wspierających Europejski Mechanizm Gotowości i Reagowania na Kryzys Bezpieczeństwa Żywnościowego (EFSCM). Sesja dostarczyła cennych spostrzeżeń na temat zastosowania stress-testu Food Alert.
Jak testowanie warunków skrajnych może wpłynąć na praktykę polityczną?
Metodologia testowania warunków skrajnych Food Alert oferuje kilka kluczowych korzyści dla decydentów:
- Zrozumienie powiązań – uczestnicy uzyskują głębokie zrozumienie różnych powiązań w systemie bezpieczeństwa żywnościowego. Ta świadomość pomaga im przewidzieć możliwe nagłe zmiany, które mogą pojawić się w czasie kryzysów.
- Testowanie reakcji – symulacja pozwala uczestnikom ćwiczyć różne reakcje na kryzysy i poznać możliwe kompromisy w danej sytuacji. To przygotowanie może zaoszczędzić cenny czas i prowadzić do lepszych reakcji podczas rzeczywistych kryzysów.
- Budowanie relacji – być może jeszcze ważniejsze, symulacja sprzyja nawiązywaniu relacji między uczestnikami.
Wszechstronność metody
Nasza metodologia obejmuje ramy koncepcyjne, w których początkowe wstrząsy wywołują kaskady efektów wtórnych rozprzestrzeniających się w przestrzeni i czasie. Metodologia Food Alert może być dostosowana do różnych scenariuszy. Na przykład, nasze pierwsze warsztaty w Brukseli użyły koncepcji kaskadujących zmian klimatycznych jako głównego wyzwalacza kryzysu, ale wyzwalaczem mogą być równie dobrze inne czynniki np. zagrożenia biologiczne. Ta wszechstronność czyni metodologię narzędziem do planowania gotowości i reagowania w różnych sytuacjach.
Dowiedz się więcej o Food Alert
Jeśli jesteś zainteresowany, aby dowiedzieć się więcej o Food Alert, zapraszamy do pobrania naszego szczegółowego raportu: Food Alert Report. Obserwuj Food Alert na LinkedIn, aby być na bieżąco.
Podziękowania
Serdecznie dziękujemy sponsorom pierwszych warsztatów: EIT Food oraz Stałemu Przedstawicielstwu Niderlandów przy UE.